Psihoterapia sistemica

Viata fiecarei persoane graviteaza in jurul sistemului relational, iar in cadrul acestuia, relatiile familiale au o pondere foarte ridicata. Reprezentarile cu privire la sine, la cine suntem, sunt puternic asociate cu tipul de relatii pe care le construim (atat in cadrul familial, cat si in afara lui) si cu diversele contexte de viata. Atunci cand in cadrul sistemului relational nu sunt satisfacute anumite tipuri de nevoi, se instaleaza disconfortul emotional si o alterare a imaginii de sine (a reprezentarilor cu privire la cine suntem).

Totodata, cand particularitatile relatiilor sociale si familiale cunosc o perturbare semnificativa, se activeaza o serie de procese psihologice (mecanisme de adaptare, reactii comportamentale si emotionale) care de multe ori pot produce consecinte nedorite. Mare parte din nivelul distresului psihologic resimtit de catre o persoana poate fi rezultatul acestor procese si se poate concretiza in trairi de tip depresiv, anxios, sau in anumite tulburari de conduita.

Din perspectiva terapiei sistemice de cuplu si familie, problemele relationale si cele care deriva din acestea sunt tratate cel mai bine in cadrul acelor sisteme relationale in care apar. Adesea aceasta inseamna o munca cu toti membrii familiei sau cu toti cei care locuiesc impreuna in acelasi camin.

Avantajele acestui tip de abordare sunt multiple:

  1. Problemele sunt abordate in contextul in care apar
  2. Alti membri ai familiei cu relatii functionale pot fi o resursa deosebit de importanta pentru schimbare
  3. Castigul terapeutic dobandit din colaborarea cu membrii familiei poate fi mentinut si in contextul vietii cotidiene (nu doar in cadrul terapeutic)

Cum functioneaza psihoterapia sistemica a cuplului, familiei si copilului

Psihoterapia sistemica de cuplu, copil si familie s-a dezvoltat in decursul ultimilor 50 de ani, atingand in prezent un punct in care a acumulat o serie de metode si tehnici la care poate apela un teraput sistemic pentru a satisface nevoile clientilor si familiilor lor. Cateva dintre aceste tehnici si metode includ:

  1. tehnici specifice de abordare a copiilor in relatie cu parintii lor si vice-versa
  2. tehnici specifice de lucru cu familiile pentru a intelege si a utiliza eficient in terapie influentele pe care le au asupra vietii curente traditiile si istoricul familiei de origine
  3. tehnici specifice de actiune pentru sprijinirea membrilor familiei in a recunoaste acele optiuni benefice care nu au fost utilizate pana in prezent (desi ar fi putut fi folosite)
  4. explorarea colaborativa a punctelor tari si a resurselor de care dispun membrii familiei/cuplului si care pot fi utilizate in vederea acordarii de sprijin reciproc.

Adriana Lăpădătoni

Psiholog specialist clinician
Psihoterapeut sistemic individual, de cuplu si familie
Adriana.Lapadatoni@casutaparintilor.ro
0726-155260