Mituri Lamaze

Mitul nr. 1: Cursul Lamaze este numai despre respiratie

Realitate: Scopul cursului Lamaze este de a creste increderea femeilor in propria lor capacitate de a da nastere bebelusului pe care il poarta. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa descopere intelepciunea interioara pe care o poseda fiecare in parte si care le dirijeaza instinctiv prin procesul nasterii. Femeile invata strategii simple de infruntare a travaliului, incuzand respiratia dupa tipar, focalizata. Dar tehnicile de respiratie sunt numai una dintre numeroasele tehnici invatate pe care o femeie le invata pentru a ajuta o femeie sa treaca prin travaliu. Miscarea si pozitionarea, sustinerea in timpul travaliului, masajul, relaxarea, hidroterapia, si utilizarea compreselor calde si reci, sunt numai cateva dintre celelalte tehnici invatate in cadrul cursului Lamaze.
Mitul nr. 2: Cursul Lamaze promite o nastere fara dureri
Realitate: Multe femei se tem de durerea normala din timpul nasterii. Durerea travaliului si a nasterii, ca orice alta durere, are caracter protector. Raspunzand durerii contractiilor – prin schimbarea pozitiilor si miscare, prin masaj, prin gemete – face ca fiecare contractie sa fie de fapt mai puternica si mai utila, ajuta bebelusul sa se instaleze in pelvis si sa se miste de-a lungul canalului de nastere, si reduce perceptia durerii. Unele femei gasesc ca resimtirea durerii alaturi de infruntarea ei in timpul travaliului si nasterii sunt similare cu munca grea necesara dansatorilor si atletilor pentru atingerea performantei. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si sa invete despre modul in care pot raspunde astfel incat sa faciliteze travaliul si sa creasca confortul.
Mitul nr. 3: Cursul Lamaze si nasterea in stil Lamaze inseamna ca nu poti face epidurala
Realitate: Cursul Lamaze ofera informatii despre optiunile de ameliorare naturala a durerii, dar discuta in egala masura si despre anestezia epidurala. Eliminand durerea complet este mai dificil sa se raspunda contractiilor in moduri care faciliteaza travaliul si nasterea. Femeile care opteaza pentru anestezie epidurale primesc fluide intra-venos si monitorizare electronica fetala continua. Este posibil sa fie incurajate sa stea in pat si este posibil sa necesite medicatie care sa determine contractiile sa fie mai puternice. Capacitatea de a utiliza tehnicile de confort invatate in timpul cursului Lamaze, cum ar fi pozitionarea, plimbarea, hidroterapia pot fi limitate. Educatia Lamaze va asista femeile astfel incat ele sa poate lua o decizie informata, si sa hotarasca sa aleaga ceea ce chiar ele considera ca este cel mai bine pentru ele insele.
Mitul nr. 4: Lamaze nu functioneaza
Realitate: Lamaze care „functioneaza” nu are nimic de-a face cu resimtirea durerii, administrarea sau evitarea administrarii medicatiei, sau aparitia complicatiilor care sa necesite anumite interventii medicale. Cursul Lamaze invata femeile ca natura a creat nasterea simplu si foarte aproape de perfectiune, si ca femeile stiu deja cum sa nasca. Cursul Lamaze „functioneaza” daca femeile considera nasterea ca fiind un proces natural, au incredere in propria lor abilitate de a da nastere, au libertate sa lucreze impreuna cu propriul lor corp pe masura ce travaliul avanseaza si sunt sustinute de catre personalul medical, de familiile lor, de prietenii lor, care asteapta cu rabdare ca natura sa isi desfasoare munca incredibila. Cursul Lamaze „functioneaza” daca nasterii i se permite sa se desfasoare.
Mitul nr. 5: Cursul Lamaze nu este pentru toata lumea
Realitate: Femeile s-au pregatit dintotdeauna pentru nasterea copiilor. Pana nu demult, femeile invatau despre nastere de la propriile lor mame si surori. Nasterea avea loc acasa, cu ritualuri de familie care inconjurau nasterea si cu traditii care le ajutau sa se simta increzatoare in propria lor abilitate de a naste. Femeile erau inconjurate de familie si de femei intelepte care ofereau masuri de confort si incurajare de-a lungul travaliului si in zilele si saptamanile care urmeaza nasterii. Astazi, cursul Lamaze pentru nastere ofera cunostinte, aptitudini si sustinere care ajuta femeile sa nasca increzatoare si cu bucurie, asa cum au facut secole la rand. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea!!

Dr. Oana MELINTE-MORARU, EPC LAMAZE