Filozofia Lamaze

Lamaze este o metoda de educatie prenatala a parintilor si are la baza o intreaga filozofie referitoare la sarcina, nastere, cresterea si educarea copiilor, o filozofie care a stat la baza elaborarii programei si pe care se bazeaza pregatirea si certificarea Educatorilor Prenatali Certificati Lamaze (EPCL)

Organzatia internationala Lamaze crede ca nasterea si alaptarea la san sunt normale si naturale iar nasterea ar trebui sa se desfasoare cu cat mai putine interventii chirurgicale. Practicile Lamaze sunt bazate pe dovezi sustinute de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Filozofia sarcinii in viziunea Lamaze

 1. Sarcina este un eveniment natural, normal de viata.
 2. Corpul femeii este conceput pentru a-si hrani si ingriji copilul pe perioada sarcinii.
 3. Lunile de sarcina sunt necesare pentru dezvoltarea si cresterea copilului si pentru pregatirea corpului femeii pentru nastere si pentru a deveni mama.
 4. Sarcina ofera mamelor si tatilor oportunitatea de a incepe formarea unor legaturi puternice cu copiii lor.
 5. Un sistem de suport eficient un stil de viata sanatos si abilitatea de a face fata stresorilor vietii cotidiene faciliteaza o sarcina si o nastere normala si un bebelus sanatos.
 6. Sistemul medical de ingrijire si specialistii din cadrul acestui sistem pot creste sau diminua increderea femeilor in faptul ca sarcina este un lucru normal si in abilitatea lor de a avea un copil sanatos.
 7. Educatia Lamaze incurajeaza femeile sa aiba incredere in corpul lor, in instinctul lor si sa ia decizii informate cu privire la sarcina, nastere, alaptare la san si parenting.

     Filozofia nasterii in viziunea Lamaze

 1. Nasterea este normala, naturala si sanatoasa.
 2. Experienta nasterii afecteaza profund femeile si familiile lor.
 3. Intelepciunea interioara a femeii o ghideaza prin nastere.
 4. Increderea femeii in abilitatea ei de a naste este fie marita, fie diminuata de locul unde naste.
 5. Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina.
 6. Nasterea poate avea loc in siguranta in centre de nastere, maternitati.
 7. Educatorii prenatali dau femeii posibilitatea de a lua decizii informate, o invata sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste sanatatea si increderea in intelepciunea ei interioara

     Filozofia de a fi parinte in viziunea Lamaze.

 1. A fi un parinte bun este vital pentru sanatatea fizica, emotionala si spirituala a copiilor nostri, a noastra si a societatii in care traim.
 2. Sa fii parinte este o experienta fericita, importanta, provocatoare si plina de satisfactii, care merita tot ce este mai bun in fiecare dintre noi.
 3. Statutul de parinte incepe inca dinainte de nasterea copilului. Conexiunea intima dintre copii si parintii lor trebuie respectata si protejata din momentul nasterii copiilor si de-a lungul intregii lor vieti.
 4. Mamele si tatii au un rol unic, de neinlocuit in viata copiilor lor. Bebelusii si copii se dezvolta intr-o interactiune reala cu parintii lor.
 5. A fi parinte este o arta invatata; cei mai importanti profesori ai nostri sunt parintii, familia noastra si copiii nostri.
 6. Pentru a putea fi un parinte bun este nevoie de sustinerea familiei, a prietenilor si a comunitatii in care traim.
 7. Cunoasterea si sustinerea sporesc increderea si capacitatea parintilor de a lua decizii informate care sa satisfaca nevoile copiilor lor si pe ale lor insile.