Cursurile LAMAZE – ce sunt si cui se adreseaza

Definitia – foarte cuprinzatoare, in opinia mea – oferita de Wikipedia, suna asa:
“Tehnica Lamaze este o tehnica de pregatire pentru nastere (pregatire prenatala, n.t.) care a fost dezvoltata in anii 1940 de catre medicul obstetrician Dr. Fernand Lamaze, ca alternativa la utilizarea interventiilor medicale in timpul travaliului. Dr. Lamaze a fost influentat de practicile de nastere sovietice, care implicau tehnici de respiratie si relaxare, sub suprevegherea unei moase. Metoda Lamaze a castigat in popularitate in Statele Unite ale Americii dupa ce Majorie Karmel a scris despre experienta ei in cartea publicata in anul 1959, .
Cursurile de educatie prenatala predate de Lamaze-ul modern prezinta mamelor tehnici de respiratie, dar cel mai adesea ofera alte metode prin care se poate reduce durerea asociata nasterii, cum ar fi utilizarea compreselor calde sau reci, schimbarea pozitiilor, utilizarea “mingiei de travaliu”, astfel incat sa ramana in pozitii verticale, despre orgasm-ul folosit ca metoda de inducere sau grabire a travaliului.”

In Romania cursurile sunt predate numai de catre Educatori Prenatali Certificati Lamaze (EPCL). Este bine sa tineti cont de aceasta informatie pentru ca nu orice curs de educatie prenatala este curs Lamaze.
Un educator certificat Lamaze este o persoana care a trecut prin minimum 6 luni de pregatire si un examen foarte riguros. Educatorii prenatali respecta cu strictete Codul Etic si se raporteaza la Filozofia Lamaze pentru Nastere.

Cursurile tin intotdeauna cont de necesitatile particulare ale fiecarui participant in parte. Ele se adreseaza atat viitoarelor mamici care au decis sa nasca natural, cat si celor care urmeaza sa apeleze la un tip sau altul de interventii medicale – epidurala sau cezariana. Toata lumea are nevoie de informatia pe care numai un educator Lamaze o poate oferi si despre care putem fii siguri ca va fi completa. Alaptarea la san este o preocupare nu numai pentru mamica care naste normal dar si pentru cea care are o nastere asistata medicamentos sau chirurgical.
Interactivitatea este cel mai important instrument de lucru al educatorilor Lamaze. Jocuri, initiative personale, mulaje palpabile aflate la indemana tuturor, sali create astfel incat sa fie intime, placute, dar in acelasi timp utile, numar limitat de participanti la un curs – iata ce face ca aceste cursuri sa fie cu adevarat unice si fiecare educator in parte sa fie unic in felul lui.

Intervievati educatorul! Mergeti si cunoasteti persoana cu care veti lucra, locul in care se desfasoara cursurile. Asigurati-va ca va simtiti bine in compania ei. In felul acesta veti putea sa va deschideti sufletul si sa puneti toate acele intrebari care va macina cu privire la ceea ce va asteapta in continuare, restul sarcinii, travaliul, relatia cu partenerul din punct de vedere al modificarilor aparute prin aparitia iminenta a unui nou membru al familie.
Nu uitati, totodata, ca feed-back-ul sosit din partea voastra este deosebit de valoros. Vom incerca sa ajustam modul nostru de predare astfel incat sa fie corespunzator.

Dr. Oana MELINTE-MORARU, EPC LAMAZE