Consilierea psihologica si psihoterapia

 

Ce este consilierea psihologica?

Tehnic vorbind, termenul “consiliere/consilier” deriva din limba latina (“consiliarius”) si inseamna „sfatuitor, povatuitor”, cineva care invata sau ghideaza pe altul. In cadrul consilierii psihologice, referirea se face la faptul ca doua persoane se alatura pentru a rezolva un anumit tip de problema, gandind impreuna asupra alternativelor celor mai viabile. Prin urmare, se poate spune ca procesul de consiliere este condus in asa fel incat clientul primeste o serie de informatii cu privire la modalitatea prin care poate aplica diferite metode de rezolvare a problemei. Astfel, consilierea psihologica abordeaza aspecte tintite din viata unei persoane, scopul fiind in principal rezolvarea de probleme sau invatarea/deprinderea unor tehnici specifice pentru a face fata celor care exista sau pentru a le preveni pe cele care pot aparea (si sunt predictibile datorita unor anumite circumstante actuale din viata persoanei).

Cu alte cuvinte consilierea psihologica işi propune sa sprijine persoana pentru a face fata dificultatilor cu care se confrunta si sa o ajute sa transforme confruntarea cu problemele intr-o oportunitate de dezvoltare personala.

Care este diferenta dintre consiliere si psihoterapie?

Termenii “consiliere” si psihoterapie sunt adesea intersanjabili. De multe ori, in cadrul intervenţiilor psihologice, se face uz atat de tehnici terapeutice (psihoterapia) cat si de tehnici specifice procesului de consiliere.

Cea mai importanta distinctie este data de intensitatea problemei (cat de multa suferinta genereaza) si de persistenta ei in timp. Cu alte cuvinte psihoterapia este indicata pentru acele probleme care dureaza de foarte multa vreme, nu au putut fi rezolvate, si genereaza multa durere, incapacitand persoana sa functioneze adecvat (si uneori chiar interfereaza cu alte domenii ale existentei).

O altă distinctie este aceea ca procesul de consiliere psihologica este de scurta durata si se centreaza pe aspecte specifice ale vietii persoanei, iar psihoterapia este un proces care se centreaza pe mecanismele interne ale persoanei (ganduri, emotii, reactii fiziologice sau comportamentale) si pe analizarea si modificarea lor, castigul fiind dobandirea unor noi modalitati de a gandi si interactiona.

Care sunt tipurile de probleme specifice consilierii psihologice?

Consilierea psihologica abordeaza o gama larga de probleme personale sau sociale. Multe persoane ii descopera utilitatea atunci cand se confrunta cu stadii mai dificile din ciclul de viata cum ar fi schimbarea carierei, pierderea unei persoane dragi sau anumite puncte de criza in relatiile personale (de cuplu, relatii cu copiii, relatii cu parintii, etc.). Alte persoane apeleaza la consiliere ca sa obtina sprijin pentru a face fata stresului vietii de zi cu zi, sau celui generat de existenta unor probleme mai vechi care s-au dovedit rezistente la schimbare.

Problemele personale pot avea multiple fatete. Cineva poate constata ca repeta de foarte mult timp un anumit tipar comportamental, sau că se simte “blocat” si nesigur si nu reuseste sa schimbe nimic.

Consilierea psihologica este potrivita pentru a va ajuta sa:

 • rezolvati crizele relationale
 • faceti fata stresului sau altor presiuni
 • depasiti frica, panica si anxietatea
 • faceti fata si sa rezolvati anumite probleme familiale
 • faceti fata deciziilor dificile (prin analizarea optiunilor si discernerea celei mai potrivite alegeri)
 • depasiti starile de depresie si tristete

Consilierea psihologica nu se reduce doar la a sprijini persoanele sa faca fata momentelor dificile. Alte beneficii includ dezvoltarea creativitatii, dezvoltarea personala, optimizarea capacitatii de auto-exprimare. Explorand circumstantele de viata trecute si prezente o persoana isi pote dezvolta abilitatile de a fi deschisa spre noi oportunitati si poate prelua controlul asupra propriului stil de viata. Cu alte cuvinte, mesajul este “descopera-te si fii tu insuti”.

Consilierea psihologica va ofera si posibilitatea de a:

 • va dezvolta creativitatea si capacitatea de auto-exprimare
 • invata sa va identificati nevoile (si sa raspundeti acestor nevoi)
 • reinnoi sensul sau scopurile in viata
 • va descoperi noi dimensiuni ale personalitatii (dezvoltare personala)
 • fi fericiti cu propria persoana

La ce sa te astepti la prima sedinta de consiliere

Te-ai decis să mergi la psiholog pentru prima data? Oricare ar fi motivul pentru care cauti ajutor, iti va fi mult mai usor daca sti dinainte la ce sa te astepti.

La prima sedinta, psihologul iti va pune o serie de intrebari despre viata ta si despre tine. Aceste informatii il ajuta sa faca o evaluare initiala asupra situatiei tale. Intrebarile pot include aspecte precum:

 • Ce te-a facut sa cauti ajutorul unui psiholog?

Cu siguranta exista o problema specifica sau o situatie particulara care te-a condus in aceasta directie. Psihologul trebuie sa inteleaga problema “de suprafata” pentru a putea mai apoi sa abordeze elemente mai profunde.

 • Istoricul personal si situatia actuala.

Psihologul iti va pune o serie de intrebari cu privire la viata ta. De exemplu, datorita faptului ca situatia familiala joaca un rol important in devenirea ta ca persoana, ar putea sa iti puna intrebari cu privire la istoricul familiei si la familia actuala.

 • Problemele/simptomele din prezent.

Psihologul va dori sa investigheze daca mai sunt si alte lucruri care te deranjeaza si nu au fost spuse pana acum.

Toate informatiile culese au rolul de a ajuta psihologul sa inteleaga cat mai bine problema. Iar, in cazul in care este necesar un diagnostic, este important de stiut ca evaluarea va dura cateva sedinte (2-3).

Ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi la maxim de consiliere inca de la inceput

Exista cateva lucruri pe care poti sa le faci, pentru a beneficia de cat mai mult inca de la prima sedinta:

 • Fii activ

Consilierea este un efort de echipa. Daca nu esti implicat ca parte activa in sedinta, nu vei putea valorifica munca terapeutica depusa.

 • Fii deschis.

Psihologul este format si antrenat sa puna intrebarile corecte, insa nu poate citi gandurile celorlalti. Psihologul isi poate face bine munca doar daca vei raspunde deschis si onest la intrebari, iar daca exista anumite intrebari la care nu poti momentan sa raspunzi (raspunsul ar fi jenant, sau iti e foarte greu la prima sedinta sa vorbesti despre asta) cel mai indicat este sa specifici deschis acest lucru, iar psihologul va retine acest aspect pentru urmatoarele intalniri.

 • Fii pregatit.

Inainte de a ajunge la prima sedinta ar fi util daca poti sa definesti “care este problema”
si sa descrii ce simti legat de aceasta. O modalitate utila ar fi sa treci pe o lista cateva motive pentru care cauti ajutor. Citeste-o cu voce tare. Auzindu-te cum le spui cu voce tare te va ajuta sa le descrii psihologului cat mai clar.

 • Pune intrebari

Cu cat intelegi mai bine ce presupune experienta consilierii si cum functioneaza sedintele, cu atat te vei simti mai confortabil. Pune intrebari legate de procesul consilierii si roaga psihologul sa repete lucrurile pe care nu le-ai inteles.

 • Fii deschis si onest cu privire la sentimentele tale.

Iti vor trece foarte multe lucruri prin minte la prima sedinta. “Asculta-ti” reactiile si emotiile si impartaseste-le psihologului. Ambii veti avea de castigat.

Asigura-te ca ti-ai fixat asteptari realiste. Consilierea nu ofera o rezolvare imediata a problemei ci este mai degraba un proces. Cu efort din partea ta si o relatie puternica cu psihologul (bazata pe incredere si acceptare) consilierea poate fi un instrument foarte eficient pentru rezolvarea problemei cu care te confrunti.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un tip de serviciu psihologic centrat pe sprijinirea persoanei in procesul de vindecare (in urma unei pierderi, divort, trauma, doliu, a unor relatii a caror functionare dauneaza celor implicati si dureaza de foarte mult timp sau a unor dificultati emotionale, cognitive sau comportamentale care au persistat in timp) si de invatare a unor noi modalitati de abordare a problemelor de viata. Poate fi de asemenea si un proces de suport (terapie suportiva) atunci cand cineva traverseza o perioada dificila in viata sau se resimte un nivel crescut de stres.

In general psihoterapia este recomandata atunci cand o persoana se confrunta cu probleme de viata, de relationare sau legate de locul de munca sau probleme specifice de sanatate mentala, care genereaza multa durere si suferinta de-a lungul unei perioade mari de timp (de-a lungul anilor si nu doar de cateva zile sau saptamani).

In cadrul sedintelor de psihoterapie, persoana este sprijinita sa inteleaga dificultatile sau distresul cu care se confrunta, sa inteleaga ce o motiveaza (sau nu) sa se orienteze in anumite directii si sa identifice noi modalitati de a produce schimbari in directia dorita si in modul de a gandi si de a se comporta.

Asadar, in cadrul acestui proces sunt explorate emotiile, gandurile, convingerile persoanei si evenimentele semnificative (din copilarie si din istoria personala) intr-o maniera structurata, alaturi de un specialist special format in vederea realizarii acestui demers in siguranta.

In functie de natura problemei, psihoterapia poate fi de lunga sau de scurta durata si se poate adresa :

 • adultilor
 • adolescentilor
 • copiilor
 • cuplurilor (psihoterapia de cuplu)
 • familiilor (psihoterapia de familie) grupurilor a caror membri se confrunta cu probleme similare (psihoterapia de grup)

Milioane de oameni apeleaza la psihoterapie in fiecare an si cercetarile arata ca exista beneficii reale din aceste interactiuni (terapeut-persoana). Terapeutul da dovada de onestitate fata de client, iar daca apreciaza ca nu este nevoie de psihoterapie pentru problema prezentata ii comunica deschis acest lucru, indrumandu-l eventual catre alte servicii specializate.

 

Ramona Gâlca

Psihoterapeut sistemic individual, de cuplu si familie
Educator Prenatal Certificat Lamaze LCCE
Ramona.Galca@casutaparintilor.ro
0742-211516