Alaptarea la San in Prima Ora dupa Nastere

Ideal, bebelusii se vor hrani pentru prima data în cursul primei ore dupa nastere. În timpul
acelei prime ore sau o ora si jumatate, bebelusii au tendinta sa fie foarte alerti. Dupa aceea probabil ca vor adormi pentru o perioada de 2 pâna la 6 ore, în timpul carora este greu sa îi convingem sa manânce.
Unii bebelusi sunt gata sa manânce imediat dupa nastere, altii s-ar putea sa nu fie pregatiti pentru prima hranire decât pe la sfârsitul primei ore. Încercarea de a-i determina sa manânce înainte poate duce numai la frustrare din partea tuturor celor implicati.
Multi experti recomanda urmatorul proces pentru a initia alaptarea la sân. Imediat dupa nastere, bebelusul este instalat în contact piele-pe-piele pe burta mamei. Pentru a mentine caldura corpului bebelusului asigurati-va ca temperatura din camera este relativ ridicata, sau poate fi acoperit cu o patura. Cel mai bine este sa nu spalati mâinile bebelusului înainte de acest proces; daca mânutele lui vor mirosi a lichid amniotic, îi va fi mai usor sa recunoasca mirosul mamei.
Apoi, bebelusul este lasat sa se alinte pe mama sa; poate sa îi atinga burta si sânii, poate sa adulmece sau sa linga sau sa muste pielea mamei. Se poate „târâ” ca sa îsi croiasca drum catre sânul ei singurel. Daca este instalat în apropierea sfârcului, este posibil sa înceapa sa îsi legene capul în sus si în jos, sau îsi poate întoarce capul de pe o parte pe alta. Este posibil sa gaseasca sfârcul sigur, dupa care se va atasa la sân.
Studiile indica faptul ca unui bebelus îi poate lua aproximativ 50 de minute sa se ataseze
singur, dar daca i se permite acest lucru, în general se va atasa la sân foarte bine din acel
moment mai departe, iar mama va avea mai putine probleme legate de sfârcuri dureroase sau alte provocari legate de alaptare. Aceste mame au tendinta sa îsi alapteze bebelusii o perioada mai lunga de timp decât cele care nu au alaptat la scurt timp dupa nastere.
Totusi, unii bebelusi nu se ataseaza la sân singuri. Daca mama a primit medicatie împotriva
durerii în timpul travaliului, este putin probabil ca bebelusul sa se ataseze singur la sân. Daca dupa aproximativ 45 de minute de la nastere, bebelusul nu pare interesat în a se hrani, încercati sa stoarceti un pic de colostrum si sa îl frecati de buzele bebelusului.
Daca dupa 50 de minute de la nastere bebelusul nu s-a atasat la sân si nu a început hranirea, atunci mama ar trebui sa urmeze pasii descrisi la capitolul Pozitionare si atasare la sân, pentru a-si învata bebelusul sa suga.
Dr. Oana MELINTE-MORARU